NAŠI STUDENTI

 • Samra Mumić
 • ''Dragi čitaoče i budući studentu Mašinskog fakulteta u Tuzli. Ovim kratkim osvrtom na karijeru želim ti dočarati kakve potencijale nudi odsjek Energetika i Termo-fluidni inženjering.''


                                                                                                                                                                            MA Samra Mumić, inž.maš.

Kratak osvrt na karijeru - VIŠE
 • Lejla Selimović
 • Nakon završene gimnazije našla sam se pred jednim od najbitnijih izbora u životu-izbor studija. Za mene kao i za većinu gimnazijalaca ta odluka nike bila ni malo laka. Pri odabiru fakulteta nije važno samo koji studijski program ćete izabrati, nego što taj studijski program pruža u budućnosti. Za mašinstvo am se odlucila na nagovor mog oca i danas znam da je to bio pravi izbor. Studirajući na Mašinskom Fakultetu u Tuzli na odsjeku Energetika i termo-fluidni inženjering (stari naziv Energetsko mašinstvo), naučiti ćete da primjenite stečeno znanje i vještine u različitim poljima i oblastima kao što su mehatronika, energetika i termotehnika, mehanika, mehanizmi, mašinske konstrukcije i dr. 
  Moram reći da je studij na Mašinskom fakultetu u Tuzli značajno pridonio razvoju moje karijere, pužajući mi osnovu za logično, analitičko razmišljanje koje će mi sigurno služiti tokom čitavog života. Svi moji rezultati i stečene kompetencije su rezultat zajedničkog rada profesora, saradnika, kao i međusobnog rada između samih studenata. Profesori su mi pružili ljubav prema mašinstvu, a stečeno znanje - mogućnost da napredujem.
   Trenutno sam na doktorskim studijama u Njemačkoj gdje upoznajem drugačiji princip rada i nalazim na novine koje za mene predstavljaju još jedno predivno iskustvo, motivaciju i želju za daljnim istraživanjima. Osnovne i master studije na Mašinskom fakultetu u Tuzli su mi izgradile solidnu teorijsku podlogu zahvaljujući kojoj sam mogla da se snađem u pravom naučnom okruženju tokom doktorata.
  U Njemačkoj, za razliku od naših fakulteta, praksa je obavezan dio studija. Nadam se da bi i na našem fakultetu u skorije vrijeme moglo više prostora dati obaveznoj praksi.
                                                                                                                  Lejla Selimović, M.Sc.,PhD Student na Univerzitetu Clausthal-Zellerfeld, Njemačka
 • Marko Divković
 • Diplomiranje na odsjeku energetsko mašinstvo dalo mi je teorijsku podlogu i mogućnost zapošljavanja u vrlo kratkom roku od mjesec dana nakon diplomiranja 2018.godine, u preduzeće ZOR d.o.o. koje radi projekte iz oblasti energetike na svjetskom nivou. S timom inžinjera iz naše kompanije radio sam na jednom od najvećih svjetskih projekata "Arctic LNG", na izgradnji četvrtog u nizu postrojenja za ukapljivanje prirodnog plina nazvanog "Train 4" u sklopu Yamal LNG postrojenja,. U februaru 2021. godine projekat Train 4 je uspiješno završen i pušten u pogon. 

  Pored svih ugodnih u neugodnih iskustava tokom studiranja potrebno je naglasiti da na odsjeku "Energetika i termo-fluidini inženjering" ima nekoliko profesora koji još drže studiranje na visokom nivou i da se iz tog razloga u ovo vrijeme "kupovine znanja" i diploma još isplati studirati na Mašinskom faklutetu Univerziteta u Tuzli.
                                                                                                                                                                     Marko Divković, inž.bachelor mašinstva
 • Mirza Hadžihasanović
 • "Kroz nastavu na Energetskom odsjeku Mašinskog fakulteta u Tuzli stekao sam potrebnu osnovu za rad u domaćem, ali i inostranom industrijskom sektoru. Studiranje je bilo ispunjeno novim iskustvima, usponima i padovima, a profesori su pored stručnog osposobljavanja često davali savjete o tome kako se što brže i lakše snaći na budućim radnim mjestima. Pored standardne nastave imali smo priliku obilaziti razne industrijske pogone, raditi praktične vježbe u laboratoriji, a na završnoj godini studija i industrijsku praksu.

  Nakon završenog prvog ciklusa upisao sam se na drugi ciklus studija gdje sam dobio priliku da budem učesnik Erasmus + razmjene studenata na TH Köln. Svoje radno iskustvo započeo sam u BiH, u firmi koja se bavi proizvodnjom plastičnih dijelova. Nedugo nakon toga dobio sam priliku da se zaposlim u Njemačkoj, u firmi koja se bavi projektovanjem  i izgradnjom industrijskih postrojenja.

  Sadašnjim i budućim studentima bih poručio da svakom zadatku koji dobiju u toku studiranja ili u profesionalnoj karijeri pristupe maksimalno predano, jer će samo tako moći ostvariti značajne rezultate.  
  Profesorima i kolegama sam zahvalan za svaki savjet, pohvalu i kritiku koju su mi uputili u toku studiranja."

                                                                                                                                                                            Mirza Hadžihasanović, bach.inž.maš.

 • Boris Stjepić
 • "Sa ovim pismom bih želio datikratak osvrt na dosadašnju karijeru, koje će možda nekome poslužiti kao motivacija za upis i studiranje na Mašinskom fakultetu u Tuzli, dalje usavršavanje ili narepdovanje nakon završetka istog." 


                                                                                                                                                                            Boris Stjepić, bach.inž.maš.

Kratak osvrt na karijeru - VIŠE
email adresa
email adresa
email adresa