Samoodrživi plutajući “kontinent” rješava otpad

Koncept i uređaji koje dizajniraju istraživači prikupljaju otpad iz oceana i pripremaju ga za reciklažu


Koncept samoodrživog plutajućeg objekta višestruko je nagrađivan, a njegov cilj je sakupljanje otpada u oceanu i pripremanje istog za reciklažu. Ovaj impresivni konceptni dizajn nazvan je “8. kontinent”, a riječ je o plutajućoj stanici koja nudi rješenje jednog od najvažnijih problema današnjice, a to je otpad u oceanima. 


Veliki problem današnjice predstavlja otpad koji dospijeva u ocean. Tako imamo pojavu grupisanja otpada i stvaranje tihooceanskog otoka smeća, velika tihooceanska nakupina otpada (eng. Great Pacific Garbage Patch, GPGB), velika površina Tihog oceana čijom površinom pluta cjelovita nakupina smeća, ponajviše plastičnog otpada. Otok počinje 2000 km od Kalifornije. Oblikovao se unutar Sjevernopacifičkoga oceanskog vrtloga. Projektima uklanjanja otoka nastoji se ukloniti velike komade plastike, sprječavajući tako nastanak opasnije mikroplastike koju je teško ukloniti iz organizma.


Koncept koji je stvorila Lenka Petráková, prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu, a osvojio je i nagradu za arhitekturu i inovacije zaklade Jacques Rougerie, piše Interesting Engineering. Petráková je dizajnerica u tvrtki Zaha Hadid Architects u Londonu. Osmi kontinent je osmišljen tako da pluta Tihim oceanom, a sastoji se od pet glavnih dijelova: barijera koja sakuplja i otpad i skladišti energiju plime, kolektor sortira, razgrađuje i skladišti otpad, istraživački i edukacijski centar koji bi se koristio za učenje i prikazivanje efekata na oceane, zeleni staklenici namijenjeni za uzgoj biljaka i destilaciju vode i stambeni dio u kojem bi ljudi živjeli. “Kontinent” je kompletno samoodrživ, koristi energiju valova, ali i sunca pomoću ugrađenih solarnih panela. 


Također, plutajući uređaj koji su dizajnirali nizozemski znanstvenici za čišćenje otoka plutajućeg smeća u Tihom oceanu, uspješno je prvi put pokupio plastiku iz otvorenog mora. Ogromni sistem čišćenja dizajniran je tako da ne skuplja samo velike vidljive komade plastike i odbačene ribarske mreže, već i sitne komade plastike. Plastična barijera koja pluta na površini mora ima zaslon dubok tri metra ispod kojeg se želi zarobiti plutajuća plastika bez ometanja morskog života ispod površine. Uređaj je opremljen satelitima i senzorima, tako da svoj položaj može prenijeti brodu koji će skupljati prikupljeno smeće svakih nekoliko mjeseci. Plan je da se uređaj sada poveća, kako bi mogao zadržati plastiku i do godinu dana prije nego što je potrebno preuzimanje.


Izvor: 

https://geek.hr/znanost/clanak/samoodrzivi-plutajuci-kontinent-koji-cisti-otpad-u-oceanu

https://www.poslovni.hr/sci-tech/foto-nova-nada-da-postoji-rjesenje-za-ogromne-kolicine-smeca-u-morima